Укупно приказа странице

петак, 30. септембар 2011.

arganovo hladno ceđeno ulje protiv bora

http://astro-wixi.mywebcommunity.org

Argan, Argania spinosa, drvo koje raste isključivo u Maroku, ne predstavlja samo bazno ulje koje ima vrlo snažno anti-age dejstvo, već je to ulje i simbol sticanja nezavisnosti i emancipacije marokanskih žena. Naime, zahvaljujući svom mukotrpnom radu na branju, razbijanju oraščića argana i mrvljenju, žene Maroka ovim uljem, koje se naziva i "zlato Maroka“, mogu da prehrane svoje porodice i školuju decu koja odrastaju u teškim uslovim nemaštine.
O tome koliko je to naporan posao, svedoči i podatak da je za jednu litru ulja potrebno očistiti i izmrviti čak 100 kg oraščića.



Arganovo ulje je jedno od najpotentnijih anti-age ulja zahvaljujući svom sastavu u kojem se nalaze zasićene masne kiseline (palmitinska i stearinska kiselina), nezasićene masne kiseline (linolna, alfa linolenska, oleinska), steroli, vitamin E, minerali i karotenoidi.

Arganovo ulje učvršćuje i vraća elastičnost koži, ima vrlo snažan anti-age efekt. Deluje antioksidativno, neutralizujući slobodne radikale u koži, usporava starenje kože. Izrazito je hranljivo i pogodno za tretiranje oštećene kože, opekotina, na ožiljcima od akni i varičela. Takođe se koristi i kod različitih dermatoloških oboljenja – seboreje, neurodermitisa, psorijaze, akni.

Može se koristiti samo ili u kombinaciji s nekim drugim biljnim uljem, a od eteričnih, odlično se u sinergijama slaže s uljem bugarske ili turske ruže te s bušinom, tamjanom, smiljem i semenom šargarepe koji pojačavaju anti-age efekat.

U ishrani se upotrebljava kao dodatak jelima nakon kuvanja ili prženja. Kombinacija ulja i limunovog soka izvrstan je preliv za salate. Deluje na jačanje imuniteta, snižava nivo holesterola i lipida, a preporučuje se doza od 2 čajne kašičice arganovog ulja dnevno. Ima snažno protivupalno dejstvo, te stimuliše cirkulaciju i blagotvorno deluje na reumatske bolesti.

Naturala predlaže dve aromaterapijske anti-age mešavine koje možete napraviti s ovim "marokanskim zlatom“.

Anti-age aroma mešavina 1
15 ml baznog ulja argana
10 ml baznog ulja ploda divlje ruže
5 ml baznog ulja pšeničnih klica

3 kapi eteričnog ulja bušina

Anti-age aroma mešavina 2
15ml baznog ulja argana
10 ml baznog ulja makadamije
5 ml baznog ulja pšeničnih klica

10 kapi eteričnog ulja semenki šargarepe

Pripremljena mešavina nanosi se na područje lica dva puta dnevno, za negu oko očiju preporučuju se čista bazna ulja bez dodatka eteričnih ulja. 

Нема коментара:

Постави коментар